Het besluit UPV textiel is gepubliceerd. Een nieuwe wetgeving vanuit Europa om producten duurzamer, beter recyclebaar en herbruikbaar te maken. Deze UPV treedt per 1 juli 2023 in werking.
Wat houdt de UPV textiel in?
Het besluit UPV heeft betrekking op kleding, huishoudtextiel (bedlinnen, gordijnen, zeilen en tenten, vaatdoeken, dweilen, etc.) en geretourneerde producten. In de toekomst worden hier mogelijk andere textielproducten aan toegevoegd.
Het besluit UPV textiel in het kort
Producenten moeten zorgen dat per kalenderjaar voldoende artikelen worden hergebruikt of recycled. Per jaar is hiervoor een percentage geformuleerd. In 2025 is dat 50%, dit percentage stijgt met 5% per jaar, tot 75% in 2030.
Hergebruiken en recyclen
Een gedeelte van de textielproducten moet worden hergebruikt (denk aan het controleren, schoonmaken en repareren van retouren, die op deze manier daarna voor hetzelfde doel kunnen worden gebruikt).
Daarnaast moet een gedeelte vezel-tot-vezel worden recycled (het textiel moet worden vervezeld, waarna textielvezels worden bewerkt tot kleding of huishoudtextiel, of materialen of stoffen hiervoor – daarmee wordt hoogwaardige recycling beoogd).
Doel UPV
Producenten worden ook gevraagd maatregelen te nemen om textielproducten zoveel mogelijk van gerecyclede textielvezels te produceren.
Het doel is dat textielproducenten hierdoor gestimuleerd worden producten te maken die een langere levensduur hebben en dat hergebruik, recycling en reparatie wordt gestimuleerd. Lees meer over het UPV.
UPV: hoe start ik voor mijn bedrijf?
Aan de slag met de UPV textiel voor jouw bedrijf of merk? De grote vraag “waar begin ik?”. EE Labels introduceert hiervoor het product paspoort ism Twintag.
Door toevoeging van een unieke QR-code aan je producten maak je de link tussen de fysieke en digitale wereld. Zo zorg je ervoor dat alle benodigde informatie van begin tot einde bij een (kleding)stuk blijft. En dat zowel consument als recycleerder aan het einde van de levensduur weet wat met een product moet gebeuren.