Familiebedrijf Schijvens produceert al 160 jaar bedrijfskleding voor vele bekende bedrijven zoals Albert Heijn, KLM, Kruidvat en McDonald’s. Al vroeg gingen zij aan de slag met duurzaamheid en sociaal ondernemen. EE Labels ging in gesprek met CEO Jaap Rijnsdorp-Schijvens over hun reis naar duurzaam ondernemen.
‘Klopt, inmiddels werkt de 5e generatie binnen ons bedrijf. Sociaal ondernemen heeft er eigenlijk altijd al wel ingezeten omdat ons bedrijf natuurlijk in een dorp gevestigd is en dan werkt dat toch anders. En met duurzaamheid zijn we altijd al wel bezig geweest. We hebben onlangs nog teruggevonden dat ze vroeger de textielsnippers altijd al in moesten leveren – er stond zelfs een boete op als je dat niet deed. Dus het recyclen is helemaal niet nieuw voor ons’.
‘Na het zien van de documentaire ‘An Inconvenient Truth’ (uit 2006) waren we echt wel in shock. Tot die tijd waren we er ons eigenlijk niet van bewust hoe vervuilend onze industrie was. En als je dat eenmaal weet, dan ga je ‘s morgens niet meer met hetzelfde gevoel naar je werk. Dus toen zijn we ons hier meer in gaan verdiepen en dachten we ‘wat zijn we eigenlijk aan het doen met z’n allen’. We zijn toen gaan kijken naar wat we konden doen om duurzamer te ondernemen. En toen zijn we recycling bedrijf Gama tegengekomen en die zei ‘ja, volgens mij kan het ook anders’.
‘We hebben onze supply chain kritisch onder de loep genomen. We kozen voor minder verschillende leveranciers en gingen nauwer samenwerken met enkele belangrijke leveranciers (ook wel onze ‘value chain’ genoemd). Gezamenlijk met deze partners hebben gekeken naar waar we allemaal tegenaan liepen. Op deze manier hebben we ons verder kunnen ontwikkelen op gebied van duurzaamheid. Onder andere door snijafval een nieuwe bestemming te geven, sterk in te zetten op recyclage en een kind naar school te sturen (en salaris door te betalen) wanneer we een melding van kinderarbeid gerapporteerd krijgen´.
‘Het gaat vooral om je eigen verantwoordelijkheid, en dat je supply chain open en eerlijk is naar elkaar toe. We kennen elkaar ook allemaal en om deze manier van werken in stand te houden is er dagelijks contact via een appgroep en zien we elkaar allemaal ook 1 keer per jaar fysiek tijdens onze supplier meeting, die we sinds 2013 ergens inde wereld organiseren 1 keer per jaar fysiek’. De dialoog is zo ontzettend belangrijk. ‘Wat heb jij nodig en wat kan ik doen?’ Zo begrijpen en helpen we elkaar.
‘Inmiddels scoort Schijvens door haar manier van aanpak 88 uit 100 punten op de Fair Wear Brand Performance Check en valt daarmee in de categorie Leader. Veel sociale zaken zijn dus goed geregeld bij de Value Chain van Schijvens. Maar je komt soms ook zaken tegen die niet goed zijn gegaan. En ook dan is due diligence enorm belangrijk. Je laat audits verrichten om te zien wat er allemaal gaande is in een fabriek: op het gebied van discriminatie, van vakbondsvrijheid (ook in landen waar vakbonden zelfs verboden zijn), van veiligheidsmaatregelen, van kinderarbeid en dwangarbeid, maar ook boekhoudkundig onderzoek naar het uitbetalen van lonen, en sinds kort zijn wij ook gestart met het in kaart brengen van de milieurisico’s bij de ververijen met wie wij werken’.
‘Bij Schijvens Corporate Fashion zijn we ons er al jaren van bewust dat doorgaan met de traditionele manier van produceren op de lange termijn niet meer haalbaar is. We streven naar een economie waarin de goederen van vandaag de basis vormen voor de producten van morgen; een circulaire economie. Op dit moment is driekwart van wat we produceren duurzaam, maar dat willen we vergroten. Onze missie is dan ook het produceren van duurzame, post-consumer corporate fashion (gedreven door voorgedragen kleding) die medewerkers met trots en plezier dragen’.
We zijn er nog lang niet, maar we zijn de goede weg ingeslagen. En als we daar, met alle hobbels van dien, in blijven geloven en aan blijven werken, dan is er een wereld te winnen.
Twee familiebedrijven en bij beiden is de 5e generatie inmiddels actief.
“Dat zorgt voor erkenning en draagt bij aan een prettige samenwerking.” aldus Marloes Evers, 5e generatie bij EE labels. “Dankzij ons netwerk met eigen fabrieken in Nederland en Turkije, en partners in India, Vietnam, Hong Kong en China verzorgen wij wereldwijd de branding voor onze klanten. EE Labels waarborgt wereldwijd dezelfde uitstraling en kwaliteit. Door de labels en hangtags lokaal in grote oplagen te produceren worden kosten én CO2-uitstoot bespaart. Transport wordt door deze manier van werken geminimaliseerd. Door grote bulkproducties kunnen verschillende fabrieken bij EE Labels in kleine aantallen afroepen, de orders worden binnen 24 uur verzonden.”
Stap voor stap en samen de beste keuzes maken en oplossingen bieden. Op naar textielproductie met minimale impact op het milieu, zodat ook de volgende generaties hiervan kunnen genieten.
Interesse in de wereldwijde labelservice? Lees hier meer. Of bekijk onze inspiratiepagina of referenties.